Hyppää sisältöön

Äidinmaidon koostumus

Äidinmaito on vauvan luonnollisin ja paras ravinto. Se on sopivan lämmintä, edullista ja aina saatavilla. Äidinmaito on lajin mukaista ravintoa, joka sisältää kaiken, mitä lapsi ensimmäisen puolen vuoden aikana tarvitsee, lukuun ottamatta D-vitamiinia. Rintamaito turvaa myös riittävän nesteytyksen, eikä vettä tarvitse antaa erikseen esimerkiksi kesällä.

Rintamaidon koostumus muuttuu jonkin verran imetyksen kuluessa. Ensipäivien maidossa on paljon energiaa ja tärkeitä vasta-aineita vauvalle. Se poistaa myös tehokkaasti pihkakakan vauvan elimistöstä. Keskosvauvan äidin maito on koostumukseltaan erilaista ensimmäisinä viikkoina. Se vastaa paremmin keskosvauvan tarpeita.

Ternimaito muuttuu  kypsäksi maidoksi ja  samalla maitomäärä lisääntyy voimakkaammin n.2-5 päivän kuluessa. Maidon koostumus vaihtelee jatkossa vauvan iän, vuorokaudenajan, vuodenajan, nälkäisyyden ja syötönvaiheen mukaan. Imetyksen alussa erittyvä etumaito sisältää paljon laktoosia ja vasta-aineita, viimeisimpänä tulee kermainen takamaito joka pitää nälän. Äidinmaito ei muutu missään imetyksen vaiheessa hyödyttömäksi tai haitalliseksi.