Hyppää sisältöön

Rintojen lypsäminen ja äidinmaidon säilyttäminen

Milloin on aiheellista lypsää

  • Vauva syntyy keskosena tai ei muuten jaksa vointinsa vuoksi imeä.
  • Vauva ei ole oppinut vielä imemään.
  • Maidon eritystä halutaan lisätä.
  • Vauva ei ole kylläinen imemisen jälkeen,  jolloin äiti voi lypsää maitoa vauvalle lisäruuaksi.
  • Rinnat ovat niin täydet, että vauva ei saa otetta.
  • Vauva syö vain toisesta rinnasta ja toinen jää täydeksi (pakotus).
  • Tiehyttukoksen tai rintatulehduksen yhteydessä, jos vauva ei tyhjennä rintaa riittävästi.
  • Rinnasta tulee liian vuolaasti maitoa ja vauva hermostuu.
  • Maitoa luovutettaessa.
  • Äiti on hetken erossa vauvasta.

Lypsämisen voi tehdä käsin, käsi- tai sähköpumpulla. Ensimmäisinä päivinä käsinlypsy saattaa olla kätevin tapa pienten maitomäärien vuoksi. Se on monelle äidille myöhemminkin miellyttävämpi lypsytapa kuin esim. käsipumppu. Mikäli lapsi ei ime rinnalla, vaan saa kaiken äidinmaidon lypsettynä, saattaa hyvä sähköpumppu olla paras vaihtoehto. Eri menetelmiä kokeiltuaan äiti voi valita mieluisen lypsämistavan.

Maidon herumista edesauttaa rauhallinen ympäristö, mielikuvat vauvasta ja ihokosketus vauvan kanssa. Äidin tulisi myös muistaa huolehtia riittävästä levosta, syömisestä ja juomisesta. Ennen lypsyä rintojen hierominen ja rinnanpäiden pyörittely auttavat maidon herumista. Lypsyn aikana rinnan hieromista / puristelua voi jatkaa. Tarvittaessa rintoja voi lämmittää, mikäli rinnat eivät ole valmiiksi kuumottavat ja turvoksissa. Lyhyet toistuvat lypsykerrat lisäävät maidon määrää.

Maidon lypsäminen käsin

  • Käsien pesu
  • Rintojen heruttelu (katso edellä)
  • Lypsäminen aloitetaan sijoittamalla peukalo ja etusormi vastakkaisille puolille rintaa noin parin senttimetrin päähän rinnanpäästä. Purista sormia yhteen ja samalla kohti rintakehää. Sormia ei liu`uteta iholla.
  • Lypsetään rytmisesti vaihtaen välillä sormien paikkaa, niin että rinta tyhjenee tasaisesti.
  • Lypsetään rintoja vuorotellen.

Maidon lypsäminen käsi- tai sähköpumpulla

  • Käsien pesu
  • Heruttelu (katso edellä) 
  • Asetetaan suppilo rintaan siten, että rinnanpää osoittaa keskelle. Suppilon tulee olla tiiviisti rintaa vasten, mutta se ei saa painaa ihoa kuopalle, jotta maitotiehyet pysyvät auki.
  • Lypsykone käynnistetään pienimmällä teholla. Tehoa voi lisätä tuntemusten mukaan.
  • Vuorotellaan rintojen lypsämistä ja hieromista.
  • Molempien rintojen yhtäaikainen lypsäminen on todettu tehokkaammaksi kuin vuorotellen lypsäminen.
  • Konelypsyn jälkeen voi vielä kokeilla käsin lypsyä, jotta kaikki maito saadaan tehokkaasti talteen.

Lypsyvälineet huuhdellaan aina käytön jälkeen ensin haalealla vedellä. Käsi– ja sähköpumpun irtoavat osat otetaan erilleen ja pestään seuraavaa käyttöä varten huolellisesti astianpesuaineella, huuhdellaan kuumalla hanavedellä ja annetaan kuivua.

Tuoreen äidinmaidon säilyttäminen

  • Sairaalassa suositellaan erityisesti keskosvauvoille (32 rvk tai alle) lypsetyn maidon säilyttämistä jääkaapissa.
  • Tuore äidinmaito säilyy jääkaapissa (+5 °C) 2—3 vuorokautta.
  • Lämmitetty maito säilyy käyttökelpoisena 1—2 tuntia.

Äidinmaidon pakastaminen

  • Maito jäähdytetään kylmässä vedessä tai jääkaapissa ja laitetaan pakastusrasiaan tai pussiin.
  • Saman vrk:n pienet lypsyerät voi jäähdyttää ja pakastaa samaan astiaan.
  • Maito pakastetaan vuorokauden sisällä lypsämisestä.
  • Maito säilyy pakastimessa 3 kk (arkkupakastimessa jopa 6 kk).
  • Maito sulatetaan lämpimässä vesihauteessa tai jääkaapissa. Sulatettu maito säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa yhden vuorokauden ajan.
  • Sulatettua maitoa ei saa pakastaa eikä lämmittää uudelleen.
  • Maidon ulkonäkö ja tuoksu poikkeavat tuoreesta maidosta, mutta se on silti ravintoarvoltaan moitteetonta.