Hyppää sisältöön

Lääkkeetön kivunhoito

Leikkauksen jälkeistä kipua voidaan lievittää myös lääkkeettömillä menetelmillä. Lääkkeetön kivunhoito voi yksinäänkin helpottaa potilaan kipua mutta tehokkainta se on yhdistettynä lääkkeelliseen kivunhoitoon. Lääkkeettömiä kivunhoitomuotoja ovat kylmähoidot, rentoutuminen, mukavaan asentoon hakeutuminen ja musiikin kuuntelu.

Mahdollisimman varhainen liikkeelle lähteminen auttaa myös kivun hallinnassa. Leikkauksen aiheuttamat liikerajoitukset on kuitenkin huomioitava. Hoitohenkilökunta antaa ohjausta vuoteesta ylösnousun tekniikoihin sekä hengitysharjoituksiin.

Hengitystä tehostetaan ns. pulloonpuhallussarjoilla. Yskittäessä voi vatsan aluetta tukea tyynyillä tai käsillä. Rauhallinen syväänhengitys lisää elimistön hapensaantia.  Harjoitusten tarkoituksena on rentouttaa lihaksia, vähentää stressiä ja siten lievittää leikkauksen jälkeistä kipua.

Rentoutumisessa auttavat kiristävien vaatteiden ja painavien peittojen poistaminen. Tyynyillä voidaan tukea selkää, polvitaipeita, nilkkoja ja käsiä. Näin saadaan mahdollisimman rento asento leikkausalueelle ja kipu tuntuu lievempänä.

Kylmähoitoa toteutetaan tavallisimmin kylmäpakkauksina tai – pyyhkeinä. Kylmä nostaa kipukynnystä, vähentää tulehdusreaktiota sekä rajoittaa turvotuksen muodostumista. Kylmäkäsittely kestää tavallisimmin 20-30 minuuttia.

Musiikin kuunteleminen, TV:n katsominen ja kirjan lukeminen vievät ajatuksia pois epämukavasta olosta ja siten vähentävät leikkauksen jälkeisen kivun voimakkuutta ja sen aiheuttamaa kärsimystä.

Lääkkeettömät kivunhoidon menetelmät toimivat hyvin myös kotiutumisen jälkeen ja tukevat leikkauksesta toipumista.

Klikkaa alla olevat kuvat suuremmiksi!

Näytetään 8 tulosta.
jostakin 1