Hyppää sisältöön

Angiografiatutkimukset ja toimenpiteet

Angiografiat ovat verisuonitutkimuksia. Tutkimuksen tavoitteena on paikallistaa verisuonten ahtaumia ja tukoksia.  Näitä muutoksia voidaan hoitaa esim. pallolaajennuksella tai asettamalla suonen sisään metalliverkko. Röntgenissä voidaan myös liuottaa verisuonihyytymiä tai tyrehdyttää verenvuotoja.

Tutkimus paikallispuudutuksessa

Tutkimukset ja toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa. Potilas on tutkimuksen aikana hereillä ja hän voi jutella työryhmään kuuluvien röntgenlääkärin ja hoitajien kanssa. Potilaan vointia seurataan koko tutkimuksen ajan ja sen jälkeen. 

Tutkimuksen kulku

Tutkimukseen tullaan vuodeosaston kautta. Vuodeosastolla laitetaan nestetiputus käsivarren laskimoon ja useimmiten myös virtsatiekatetri.

Tavallisimmin tutkimusvälineet viedään sisään nivustaipeen valtimopiston kautta. Jodipitoinen varjoaine ruiskutetaan valtimoon ja samanaikaisesti otetaan röntgenkuvia. Käytetty varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta virtsan mukana.

Vuodelepo tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen ja toimenpiteen jälkeen on vuodelepo, jonka kesto määräytyy pistopaikan sulkutavan ja tehdyn toimenpiteen mukaan.

Näytetään 4 tulosta.