Hyppää sisältöön

Haavojen hoito

Välilihan haava

Ompeleet tuntuvat usein kiusallisilta ja aiheuttavat kiristystä ja kipua. Haava-alueella voi esiintyä myös turvotusta. Haavan paranemista edistää suihkuttelu useita kertoja päivässä, ilmakylvyt sekä puhtaus. Haavan ompeleet sulavat itsestään ja haava paranee noin 2—4 viikossa.

Keisarileikkaushaava

Leikkauksen jälkeisenä päivänä voi mennä suihkuun. Haavalla on ohut suojateippi. Suihkussa voi käydä päivittäin. Haava-alue kuivataan suihkun jälkeen teipin päältä kevyesti painellen. Haavateippi voidaan poistaa, jos se on epäsiisti. Vältä tarpeetonta haavan koskettelua. Haava pidetään kuivana ja puhtaana. Suorita alapesu ja siteen vaihto jokaisen wc-käynnin yhteydessä. Näin tulehdusvaara pienenee.

Ompeleet poistetaan pystyhaavasta yhdeksäntenä päivänä ja vaakatasoon tehdystä seitsemäntenä päivänä leikkauksesta omassa terveyskeskuksessa. Ompeleiden poiston jälkeen voi saunoa, ensimmäisellä kerralla kannattaa välttää kovia löylyjä. Uimista ja ammekylpyjä tulisi välttää jälkivuodon loppumiseen saakka.

Haavan paranemista edistää vitamiini-, kuitu- ja proteiinipitoinen ruoka. Haava-alueen voimakasta venytystä ja rasitusta (mattojen puistelu, raskaat kantamukset, äkilliset liikkeet, ikkunan pesu ym.) tulee välttää noin kuukauden ajan leikkauksesta.

Ota yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai sairaalan vuodeosastolle, jos haavalle tulee voimakasta kipua, punoitusta, turvotusta, vuotoa (verta tai märkää) tai kuume nousee yli 38 asteen.