Hyppää sisältöön

Hengenahdistus

Moni potilas kokee hengenahdistusta vaikean sairauden loppuvaiheessa. Hengenahdistuksesta kärsivät potilaat pelkäävät usein tukehtumisen tunnetta. Hengenahdistusta pystytään helpottamaan monin keinoin, mutta tärkeintä on, että potilas ja läheinen pysyvät rauhallisina.

Mukavat ja väljät vaatteet, raitis ilma ja esimerkiksi puoli-istuva- tai hyvä kylkiasento voivat helpottaa ahdistuksen tunnetta.

Tuulettimella kasvoihin suunnattu ilmavirta voi auttaa hengenahdistuksen lievityksessä. Jos potilas on saattohoidossa kotona tai hoitokodissa ja hänellä on todettu selkeä hapen puute, hänelle voidaan luovuttaa lääkärin päätöksellä happirikastin keuhkosairauksien poliklinikalta tai -osastolta. Tämä vaatii aina joko valtimoverinäytteen kautta osoitettavan hapen puutteen todentamisen tai sormianturilla mitattavan hapen puutteen näkymisen.

Keuhkoahtaumatautia sairastavien potilaiden kohdalla lisähapen antamisen kanssa on oltava varovainen.

Hengenahdistus ja kipu

Kipu voi pahentaa hengenahdistusta, joten hyvä kivunhoito on tärkeää huomioida myös hengenahdistuksen hoidossa. Kipua voi hoitaa muun muassa kipulääkityksellä, asento-, kylmä- tai lämminhoidoilla ja rentoutuksella.

Hengenahdistuksen lääkehoito

Hengenahdistusta voidaan helpottaa lääkärin määräämällä kipu- ja rauhoittavalla lääkityksellä, joita voidaan annostella esimerkiksi suun kautta, suonensisäisesti, tai ihon läpi laastarina.

Mikäli hengenahdistus, tukehtumisen tunne tai jokin muu oire on erittäin hankalaa, eikä sitä saada helpottumaan, on mahdollista vaivuttaa potilas kevyeen uneen (palliatiivinen sedaatio) ennen kuolemaa. Tarkoituksena ei ole tällöin jouduttaa kuolemaa vaan helpottaa potilaan kärsimystä kun muista keinoista ei ole ollut riittävää hyötyä.

Limaisuus ja yskä            

Potilaan limaisuutta ja yskää voidaan helpottaa erilaisilla lääkkeillä, jotka vähentävät limaisuutta ja yskänärsytystä. Limaisuutta voi helpottaa myös asentohoidolla, jolloin potilas saa yskittyä paremmin ja lima irtoaa helpommin. Mikäli limaa nousee suuhun, sitä voidaan imeä pois imulaitteella. Jos lima on syvemmällä kurkussa tai keuhkoputkissa, voi liman imeminen lisätä limaisuutta entisestään ja aiheuttaa potilaalle lisäkärsimystä.

Mikäli potilas ei pysty itse ilmaisemaan hengenahdistustaan heikentyneen tajunnantason tai muun syyn takia, hoitajat tarkkailevat hänen ilmeitään, eleitään ja olemustaan, jolloin potilaan oireita pyritään helpottamaan parhaalla mahdollisella tavalla.