Hyppää sisältöön

Vastasyntyneen ihon hoito

Ihon kunto on hyvä tarkistaa päivittäin, varsinkin taivepaikat, kuten korvantaustat, kaulapoimut, kainalot, nyrkit ja nivustaipeet. Pylly pestään aina vauvan kakattua tai ainakin kerran päivässä juoksevalla vedellä. Jokaisen pissavaipan jälkeen ei ole välttämätöntä pestä hyväihoisen vauvan pyllyä.

Tarvittaessa kuivaa ihoa voi rasvata perusvoiteella tai öljyllä. Jos iho on hautunut, voi käyttää esim. talkkia. Ärtyneelle ja punoittavalle iholle on hyvä antaa ilmakylpyjä. Vauvan iholle voi nousta ensipäivinä pieniä herkkyys- eli hormoninäppylöitä. Niitä voi olla ympäri vauvan vartaloa ja ne häviävät itsestään.

Vauvan hiukset ja päänahka harjataan päivittäin pintaverenkierron edistämiseksi ja karstan ehkäisemiseksi. Karstaa voi pehmittää myös hoitoöljyllä. Vauvan kynsivallit ovat herkät tulehtumaan ja sen vuoksi kynnet saa leikata vasta kahden viikon iässä. Tällöin kynnet ovat vahvistuneet ja vauvan iholle on muodostunut kodin oma bakteerikanta. Kynsien leikkaus onnistuu parhaiten vauvan ollessa rauhallinen esimerkiksi kylvyn jälkeen tai unen aikana.

Vauvan silmät puhdistetaan tarvittaessa vedellä silmän ulkonurkasta sisänurkkaan päin. Rähmiviä silmiä puhdistetaan useita kertoja päivässä erillisillä taitoksilla. Aina vastasyntyneen silmien rähmiminen ei ole merkki silmätulehduksesta, vaan kyynelkanavat voivat olla ahtaat. Rähmimisen pitkittyessä tai lisääntyessä tulee ottaa yhteys neuvolan terveydenhoitajaan.