Hyppää sisältöön

Imetystä ja ensipäivien elämää

Jokainen äiti, jokainen lapsi ja jokainen imetys on ainutlaatuinen, eikä kahta samanlaista imetyskokemusta ole. Imetys on aluksi varsinkin ensisynnyttäjille opettelua ja harjoittelua. Myös uudelleensynnyttäjät voivat kokea epävarmuutta imetyksessä, vaikka takana olisi onnistunut imetyskokemus.

Ihokontakti on vastasyntyneen luonnollinen olotila. Ihon kosketus ja läheisyys muistuttavat ajasta kohdussa. Syntymän jälkeen vauvan annetaan olla mahdollisimman paljon äidin vierellä ja ihokontaktissa erottamatta heitä toisistaan. Runsas ihokontakti auttaa uneliasta vauvaa virkistymään, rauhoittaa levotonta ja luo turvallisuutta. Vauvan lämpö ja verensokeritaso pysyvät hyvänä. Vauvalla on hyvä ja turvallinen olo.

Ihokontakti rauhoittaa ja rentouttaa myös äitiä. Äidin elimistö saa runsaasti maidon tilausviestiä ja maidon määrän lisääntyminen nopeutuu. Samalla äiti oppii tulkitsemaan vauvan viestejä ja vastaamaan niihin riittävän ajoissa. Vauva puolestaan oppii tunnistamaan äidin tuoksun perusteella.

Ensimmäisinä päivinä vauva saattaa olla unelias ja imeä harvemmin, mutta toisesta päivästä lähtien vauva imee tiheästi (vähintään 8—12 kertaa/ vrk). Tiheät imetykset edistävät maidon nousemista rintoihin. Erityisesti yöimetykset ovat eduksi maidon erityksen kannalta. Vauvan yksilölliseen imemistiheyteen vaikuttavat mm. rintojen varastointikapasiteetti, maidon rasvapitoisuus, vauvan temperamentti ja vuorokaudenaika.

Aluksi vauvoilla ei ole vielä vuorokausirytmiä, vaan jokainen päivä on imetyksen suhteen erilainen. Ensiviikkojen aikana imetykset ovat melko pitkiä, 30—60 minuutin imetykset ovat tavallisia. Vauvan kasvaessa imetystiheys harvenee jonkin verran, ja samalla imetyksen kesto lyhenee. Imetys voi tuntua aluksi vaikealta ja raskaalta. Imetyksen harjoitteluun voi kulua useita viikkoja.

Puoliso on tärkeä henkilö imetyksen tukemisessa. Hänen tehtävänään on kannustaa äitiä uskomaan imetyksen onnistumiseen ja jatkamiseen sekä hakea apua mahdollisiin haasteisiin. Toisinaan imetys ei ole mahdollista esimerkiksi äidin sairauden tai lääkityksen vuoksi. Tällöin pulloruokintaan siirtyminen on perusteltua.