Hyppää sisältöön

Kipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli

Ensisijainen kivunhoito on suun kautta säännöllisesti otettava kipulääkitys. Tavallisimmin käytössä ovat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeiini) ja parasetamoli.

Tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja tulehdusreaktiota leikkausalueella. Tulehduskipulääkkeitä ei tule käyttää, jos potilaalla on esim. verenohennuslääkitys, astma, mahahaava tai munuaisten vajaatoiminta. Tulehduskipulääkkeiden mahdollisia haittavaikutuksia ovat esimerkiksi maha-suolikanavan ärsytys ja turvotus.

Parasetamolilla on kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus. Maksan vajaatoiminta on este parasetamolin käytölle.  Pitkäaikaisessa käytössä se voi aiheuttaa mahaärsytystä.

Lue lisää tulehduskipulääkkeistä (Duodecim, Käypä hoito, linkki).

Opioidit

Tarvittaessa leikkauksen jälkeen annostellaan voimakkaampaa kipulääkettä, opioidia, suun kautta, pistoksena lihakseen tai suoraan laskimoon. Opioidit ovat tehokkaita kipulääkkeitä, jotka vähentävät kipuviestejä keskushermostossa. Opioidit voivat väsyttää sekä aiheuttaa joillekin potilaille haittavaikutuksena pahoinvointia ja ummetusta.  Mahdollisia haittavaikutuksia voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa lääkkeillä.

Kivunhoito kotona

Vahvoista kipulääkkeistä siirrytään vähitellen miedompiin, kun kipu lievittyy. Potilaan kotiutuessa hoitava lääkäri kirjoittaa peruskipulääkereseptin kotiin. Leikkaustyypistä riippuen voidaan kirjoittaa myös resepti vahvemmasta kipulääkkeestä.