Hyppää sisältöön

Kipu

Suurin osa synnyttäjistä kokee synnytyksen eriasteisesti kivuliaana. Kivun kokeminen on hyvin yksilöllistä. Pelko ja turvattomuuden tunne voimistavat kivun tunnetta. Arvioitaessa kivun voimakkuutta ainoa luotettava mittari on äidin oma arvio kivusta. Synnytyskipua hoidetaan aktiivisesti ja äidin toivomuksia kivunlievityksen suhteen kuunnellaan.

Synnyttäjän kannattaa hyödyntää kätilön ja lääkärin ammattitaitoa kivunlievitystä suunniteltaessa koska tavoitteena on potilaalle, yksilöllinen ja optimaalinen kivunlievitys.

Hoidollinen kivunlievitys sairaalassa

Hoidollisia kivunlievitysmenetelmiä käytetään erityisesti synnytyksen alkuvaiheessa. Kotona hyväksi koettuja kivunlievitysmenetelmiä kannattaa käyttää lääkkeellisen kivunlievityksen tukena koko synnytyksen ajan. Hoidollisessa kivunlievityksessä synnyttäjän oma aktiivisuus ja voimavarat korostuvat.

 • Aquarakkulat:  laitetaan pistämällä ohuella neulalla steriiliä vettä ihoon. Laittamisesta johtuva kipu kestää noin 15-30 sekuntia, jonka jälkeen tulee lämmöntunne, ja kipua lievittävä vaikutus alkaa parissa minuutissa. Vaikutus kestää yhdestä kahteen tuntiin.
 • Amme ja suihku
 • Lämpimät geelipussit
 • hieronta

Liiikumista ja pystyasentoa tukevia apuväineitä

 

 • Riippumistanko
 • Keinutuoli
 • Säkkituoli
 • Kävelyteline
 • Terapiapallo
 • TNS (TNS-laitteella annetaan sähköstimulaatiota kipualueelle kuten alaselkään tai reisiin)

Lääkkeellinen kivunlievitys

 • Oxanest :Lihakseen pistettävä kipulääke, kun synnytys ei ole vielä aktiivisesti käynnissä. Opiaattijohdannaisen lääkkeen vaikutus on kipua lievittävä, unettava ja rentouttava, mikä mahdollistaa synnyttäjän levon tai toisaalta voi vauhdittaa synnytyksen aktiivista käynnistymistä.
 • Ilokaasu on typen ja hapen seosta, jota äiti hengittää itse maskin kautta supistuksen aikana. Lääkkeen maksimi vaikutus saavutetaan n.20 s. kuluttua hengittämisen aloittamisesta. Teholtaan ilokaasu on hyvin yksilöllinen. Ilokaasua voidaan käyttää koko synnytyksen ajan. Ilokaasu poistaa lihasjännitystä ja auttaa rentoutumaan ja siten edistää usein synnytystä. Ilokaasuun liittyy paljon ennakkoluuloja, mutta suurin osa kokee sen kuitenkin hyvänä ja kipua lievittävänä.

 

Puudutukset

Parakervikaalipuudutus eli kohdunkaulanpuudutus

Kohdunkaulanpuudutus on paikallispuudutus, jonka gynekologi laittaa sisätutkimuksen yhteydessä. Edellytyksenä puudutuksen laittamiselle on, että synnytys on edistyvässä vaiheessa. Puudutusteho on hyvä ja vaikutus alkaa nopeasti, yleensä jo seuraavan supistuksen aikana. Vaikutusaika kestää n. 1-2 h ja se voidaan uusia tarvittaessa, mikäli kohdunsuun reunaa on vielä jäljellä. Puudutuksen aikana synnyttäjän liikkuminen on mahdollista ja hän voi käyttää esim. ilokaasua lisänä.

Epiduraalipuudutus

Epiduraalipuudutus on selkäpuudutus, jonka laittaa anestesialääkäri. Se on tehokas puudutus, jolla saadaan pitkäkestoinen kivunlievitys. Synnytyksen tulee olla hyvin käynnissä, koska puudutus saattaa heikentää supistuksia, jolloin liian aikaisin laitettu puudutus voi hidastaa synnytyksen edistymistä.

 

Ennen puudutusta äidille laitetaan suonensisäinen nestetiputus. Äidin verenpainetta ja sikiön sydänääniä seurataan synnytyksen loppuun asti. Puudutus laitetaan yleensä sängyssä, äidin ollessa kyljellään "kissanköyry"-asennossa, jolloin selkärangan nikamavälit saadaan hyvin auki. Puudutusta laitettaessa ei saa liikkua. Selkä pestään steriilisti, peitellään ja iho puudutetaan. Toimenpide ei ole yleensä kivulias, selässä tuntuu lähinnä painamista. Selkään asetetaan ohut muovinen katetri, jonka kautta ylläpidetään puudutusvaikutusta. Epiduraalipuudutuksen aikana liikkuminen on mahdollista.

Spinaalipuudutus

Epiduraalipuudutuksen tavoin se on tehokas kivunlievitysmenetelmä silloin, kun kivunlievityksen tarve on lyhyempiaikainen. Kivunlievitys annetaan kerta-annoksena ja vaikutus kestää yhdestä kahteen tuntia. Valmistelut ja puuduttaminen ovat äidin kannalta samanlaiset kuin epiduraalipuudutuksessa.

Pudendaalipuudutus eli häpyhermon puudutus

Pudendaalipuudutus on paikallispuudutus, jonka laittaa gynekologi sisätutkimuksen yhteydessä lantion pohjalla kulkeviin pudendaalihermoihin. Sitä käytetään avautumisvaiheen lopulla ja ponnistusvaiheessa.