Hyppää sisältöön

Ponnistusvaihe

Ponnistusvaihe on synnytyksen toinen vaihe, jossa kohtu jatkaa aktiivista supistelua. Kohdunsuu on täysin auki ja vauva laskeutuu synnytyskanavan läpi. Yleensä voidaan odottaa rauhassa vauvan laskeutumista ja äidin ponnistamistarpeen voimistumista. Äiti ponnistaa aluksi omien tuntemuksiensa mukaan. Painontunteen voimistuessa äiti jatkaa ponnistamista kätilön ohjaamana. Kätilö auttaa ja ohjaa äitiä löytämään hänelle parhaiten sopivan ponnistusasennon. Ponnistusvaiheen kesto lasketaan siitä, kun synnyttäjä alkaa aktiivisesti ponnistaa. Aktiivinen ponnistusvaihe kestää muutamasta minuutista pariin tuntiin päättyen vauvan syntymään.

Lapsen pään laskeutuessa väliliha venyy vähitellen. Synnytyksessä on tavallista, että ensisynnyttäjälle tulee vauvan syntyessä emättimen alueelle repeämää.

Tarvittaessa kätilö puuduttaa välilihan ja tekee episiotomian eli leikkaa välilihaa. Toimenpiteeseen johtavia syitä voivat olla lasta uhkaava hapenpuute ja imukuppisynnytys. Lapsen pään synnyttyä kätilö auttaa vauvan hartioita syntymään, vartalo seuraa yleensä helposti kainaloista vetäen.

Ponnitusasentoja

  • puoli-istuva
  • jakkara

  • kylkiasento

  • konttausasento 

  • polviseisonta jne.

Jälkeisvaihe 

Jälkeisvaihe on synnytyksen kolmas vaihe, jolloin istukka syntyy. Lapsen synnyttyä äidille annetaan välittömästi kohtua supistavia lääkkeitä. Kohtu supistuu voimakkaasti ja istukka irtoaa tunnin sisällä. Synnytykseen liittyy usein jonkin verran verenvuotoa, tavallisesti alle 500 ml.

Mikäli repeämiä on tullut, haavat puudutetaan hyvin ja ommellaan. Ompeleet sulavat itsestään, eikä niitä tarvitse poistaa. Paranemista edistää hyvä hygienia ja haavan suihkuttelu.

Äidin ja lapsen vointia ja toipumista synnytyksestä seurataan synnytyssalissa n. 2 tuntia. Äiti käy suihkussa ja vanhemmille tuodaan onnittelukahvit.