Hyppää sisältöön

Potilastiedon arkisto

Potilastiedon arkisto on valtakunnallinen palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti. Pohjois-Karjala liittyi mukaan palveluun toukokuun lopulla 2015. 

Miksi Potilastiedon arkistoa tarvitaan?

  • Potilastiedon arkisto parantaa potilasturvallisuutta. Potilastiedon arkiston ansiosta tietosi ovat käytettävissä kaikissa niissä terveydenhuollon yksiköissä, jotka niitä tarvitsevat hoitamisessasi, myös silloin kun olet hoidettavana maakunnan ulkopuolella. Tämä vähentää päällekkäisiä hoitoja ja tutkimuksia ja nopeuttaa hoitoasi.

Miten omia tietojaan voi tarkastella?

  • Jos olet täysi-ikäinen, voit lukea omat potilaskertomusmerkintäsi ja hoitotietosi Omakanta-verkkopalvelusta.
  • Omakantaan pääsee kirjautumaan joko verkkopankkitunnuksilla, sirullisella henkilökortilla tai mobiilivarmennuksella.
  • Omakannasta näkyvät myös sinulle määrätyt sähköiset reseptit.

Mistä lähtien tiedot näkyvät Potilastiedon arkistossa?

  • Terveystietosi näkyvät palvelussa sen jälkeen kun terveydenhuollossa on alettu tallentaa tietoja Potilastiedon arkistoon (Pohjois-Karjalassa toukokuusta 2015 alkaen). Tätä aiemmat tiedot eivät ole Potilastiedon arkistossa, eivätkä näy Omakanta-nettipalvelussa.

Potilastietosi näkyvät vain luvallasi

Potilastiedon arkistossa olevat tietosi näkyvät terveydenhuollon toimijoille vain, jos olet antanut siihen suostumuksesi. Suostumuksen tietojen näyttämiseen voi antaa Omakanta-nettipalvelussa tai terveydenhuollon toimipisteissä. Tietojen tai niiden osan näyttämisen voi myös kieltää.

Tiedot luovutetaan tietoturvallisesti ja ne ovat vain terveydenhuollon ammattilaisten käytettävissä. Järjestelmään jää aina jälki, kun tietojasi käsitellään.

Katso video Potilastiedon arkistosta (video on äänetön):

Medinet-omaterveyspalvelu ja Omakanta

Pohjois-Karjalassa on käytössä alueellinen potilastietojärjestelmä sekä siihen liittyvä Medinet-omaterveyspalvelu, joka on tarkoitettu sähköiseen asiointiin kunnallisessa terveydenhuollossa.

Medinetissä näkyvät osittain samat tiedot kuin Omakannassakin (sähköiset reseptit, diagnoosit, rokotukset). Medinetiin voi tallentaa myös mm. omia mittaustuloksiaan ja täyttää esitietolomakkeita sekä tarkastella laboratoriotuloksia.

Potilastiedon arkisto on valtakunnallinen palvelu

Potilastiedon arkisto on osa valtakunnallista terveydenhuollon Kanta-tietojärjestelmää eli Kansallista terveysarkistoa. Kanta-palvelujen tavoitteena on parantaa potilasturvallisuutta ja hoidon kustannustehokkuutta.