Hyppää sisältöön

Puhdistus ja desinfektio

Välineiden vastaanotto

Vuodeosastoilta ja toimenpideyksiköistä asiakkaiden käyttämät välineet toimittaa välinehuollon vastaanottoon sairaalamme kuljetusyksikkö. Välineet kuljetetaan esikäsiteltyinä kuljetuslaatikoissa ja –vaunuissa asiakaskohtaisesti sovittujen aikataulujen mukaisesti.

Välinehuolto sijaitsee leikkausosaston välittömässä läheisyydessä. Tämä mahdollistaa sen, että instrumenttipöydät toimitetaan suoraan leikkaussaleista heti toimenpiteen jälkeen peiteltyinä välinehuoltoon. Instrumenttipöytien siirtämisestä huolehtivat leikkausosastolla työskentelevät anestesiavälinehuoltajat.

Pesukonepesut

Vastaanottotilassa on tunnelipesukone ja kolme läpianto-mallista pienpesukonetta, joilla puhdistus ja desinfektio pääsääntöisesti tapahtuvat.

Käytetyt välineet lajitellaan instrumenttikoreihin ja ko. välineistölle soveltuviin pesutelineisiin. Instrumentaatiosta erotellaan erikoiskäsiteltävät käsi- ja erikoispesuun.

Pesukoneen ohjelma käsittää esihuuhtelun, pesun, huuhtelun, desinfioivan loppuhuuhtelun sekä kuivauksen. Loppuhuuhtelu suoritetaan ionisoidulla vedellä (RO) ja kuivausilma johdetaan HEPA -suodattimien kautta. Pesuaineiden annostelu tapahtuu automaattisella annostelujärjestelmällä. Pesuohjelmia ohjataan manuaalisesti tai automaattisesti pesutelineeseen asetettavalla tunnistimella. Pesuohjelmasta tallentuu dokumentti rekisteröiden pesuprosessin eri vaiheet.

Erikoispesut

Välineet, jotka eivät sovellu konepesuun esim. materiaalin lämpöherkkyyden, upotusta kestämättömän rakenteen tai muuten erityisen vaikean puhdistettavuutensa vuoksi, pestään käsin.

Onteloiset ja herkät instrumentit sekä muutoin vaikeasti puhdistettavat instrumentit pestään ja desinfioidaan ultraäänipesukoneessa. Ultraäänipesukoneen toiminta perustuu ääniaaltoihin, jotka siirtyvät pesukoneessa olevaan nesteeseen irrottaen epäpuhtaudet.

Fiberoskoopit pestään taipuisten tähystimien pesu- ja desinfiointikoneella

Välinehuoltoon palautuva kuljetuskalusto sekä instrumenttipöydät pestään ja desinfioidaan vaunujen pesukoneessa.