Hyppää sisältöön

Saattohoito

Suomen Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) toteaa julkaisussaan 'Hyvä saattohoito Suomessa' (2010:6), että jokaisella ihmisellä tulee olla oikeus hyvään ja oireita lievittävään saattohoitoon asuinpaikastaan riippumatta. Saattohoito tarkoittaa hoitoa ja tukea sairauden viime vaiheissa, ennen kuolemaa ja sen jälkeen. Saattohoito perustuu yksilön ihmisarvoon, itsemääräämisoikeuteen sekä inhimilliseen hoitoon ja siihen kuuluu olennaisesti kuolevan ihmisen kivun ja oireiden lievitys. Saattohoito on osa palliatiivista hoitoa kuoleman lähestyessä ja sen aikana kuolevalla ihmisellä ja hänen läheisillään on mahdollisuus valmistautua lähestyvään kuolemaan. 

Palliatiivinen hoito on parantumattomasti sairaiden ja kuolevien ihmisten aktiivista, moniammatillista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun sairaus ei ole enää parannettavissa. Tämän oireenmukaisen hoidon kestoa ei ole ajallisesti rajattu, vaan se voi jatkua useita kuukausia tai vuosia, jonka aikana ihminen voi viettää aktiivista elämää.  Saattohoito on siis palliatiivisen hoidon viimeinen, yleensä päiviä, viikkoja tai korkeintaan muutamia kuukausia kestävä osa. 

Tämän tietoportaalin tarkoituksena on palvella kaikkia pohjois-karjalaisia ja tarjota tietoa saattohoitoon liittyvissä asioissa.

Paletti-hanke

Saattohoitoportaalin tekemisen on mahdollistanut PALETTI-hanke (Palliatiivisen- ja saattohoidon osaamisen vahvistaminen ja rakenteiden kehittäminen asiantuntijayhteistyönä Pohjois-Karjalan maakunnassa 1.4.2013 – 31.5.2015). Hankkeen osatoteuttajina ovat toimineet Karelia ammattikorkeakoulu (hankkeen hallinnointi) ja Pohjois-Karjalan Koulutuskuntayhtymä yhteistyössä PKSSK:n kanssa. Hankkeen ovat rahoittaneet Euroopan sosiaalirahasto (ESR)/ Etelä-Savon ELY-keskus.