Hyppää sisältöön

Seksuaalisuus synnytyksen jälkeen

Synnytys saa aikaan fyysisiä, psyykkisiä sekä sosiaalisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa vanhempien arkielämään sekä seksuaalisuuden ilmaisemiseen ja seksuaalisiin tarpeisiin. Synnytyksestä toipuminen, jälkivuoto, äidin kehon hormonaaliset muutokset, yöheräämiset, väsymys ja vastuu uudesta elämästä voivat kuluttaa vanhempien voimavaroja niin, että mielenkiinto sukupuolielämää kohtaan saattaa vähetä. Muutokset ovat yleensä väliaikaisia ja ohimeneviä.

Sekä mies että nainen kaipaavat läheisyyttä ja hellyyttä. Hellyys, koskettaminen ja läheisyys herättävät aisteja ja saavat olon tuntumaan rakastetulta, turvalliselta ja terveeltä. Kun parisuhde voi hyvin, on helpompaa saada intohimon liekki leimahtamaan makuuhuoneessakin.

Sukupuoliyhdynnät voi aloittaa silloin, kun molemmat kumppanit ovat siihen valmiit ja halukkaat. Yhdynnät tulee aloittaa varovasti, sillä synnytyksen jälkeen emättimen limakalvojen kuivuus, synnytyksen aikaiset repeämät ja välilihanleikkaushaava saattavat aiheuttaa yhdyntäkipuja. Riittävästä kosteudesta tulee huolehtia – vesiliukoisia liukastusvoiteita on saatavilla apteekeista ja supermarketeista. Tarvittaessa voi myös käyttää estrogeenipitoisia voiteita, joita saa apteekista. Jälkivuodon aikana tapahtuvissa yhdynnöissä on erittäin tärkeää käyttää kondomia tulehdusvaaran ehkäisemiseksi.