Hyppää sisältöön

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus eli koronaariangiografia

Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus eli koronaariangiografia on toimenpide, jossa sydämen pinnalla kulkevia verisuonia kuvataan varjoaineen ja röntgensäteiden avulla. Kuvauksen tavoitteena on saada kartoitettua mahdollinen sepelvaltimotauti, sen vaikeusaste ja ahtautumien sijainti. Kuvaustulosten perusteella potilaalle voidaan valita paras mahdollinen hoitomuoto: lääkehoito, sepelvaltimotoimenpide(PTCA) tai ohitusleikkaus.

Sydänlääkäri lähettää varjoainekuvaukseen

Sepelvaltimoiden varjoainekuvausta edeltävät sydänlääkärin eli kardiologin tarkat tutkimukset. Varjoainekuvaukseen tulevat potilaat saapuvat sairaalaan tutkimusta edeltävänä päivänä tai kuvauspäivän aamuna. Äkillisen rintakipukohtauksen saaneet potilaat tulevat varjoainekuvaukseen usein suoraan ensiapupoliklinikan päivystyksestä.

Toimenpide paikallispuudutuksessa

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa ja on lähes kivuton. Kardiologi ruiskuttaa varjoainetta suoraan sepelvaltimoon ranne- tai nivusvaltimon kautta viedyn katetrin avulla, jonka jälkeen röntgensäteilyä käyttämällä saadaan kuva sepelvaltimoista. Tutkimus kestää noin 30 – 90 minuuttia.

Tutkimuksen jälkeen

Pistopaikan tukkimiseen käytetään nivustaipeessa kollageenitulppaa tai painantalaitetta ja ranteessa puristuslastaa. Kuvauksen jälkeen potilaan on oltava 1-2 tuntia vuodelevossa. Kotiin voi lähteä joko kuvauspäivän iltana tai seuraavana päivänä.

Lisätietoa sepelvaltimoiden varjoainekuvauksesta osasto 3A:n sivuilla.