Hyppää sisältöön

Sterilointi

Steriloinnin tarkoituksena on tuhota kaikki mikro-organismit. Onnistuneen steriloinnin edellytys on, että tuote on puhdistettu, desinfioitu ja kuiva. Yksikössämme sterilointi tapahtuu höyryautoklaaveilla ja matalassa lämpötilassa toimivalla plasmasterilointilaitteella.

Käytössämme on neljä läpiantoautoklaavia, johon kuhunkin mahtuu 12 sterilointikoria. Jokaisessa on oma höyrynkehitin ja puhdasvesijärjestelmä. Autoklaavien täyttäminen ja tyhjentäminen tapahtuvat automatisoitujen kuljetinlinjaston sekä syöttö- ja tyhjennyspöytien avulla.

Välineet, jotka eivät kestä korkeita lämpötiloja, steriloidaan matalalämpöplasmasterilointilaitteella. Tällaisia tuotteita ovat esim. optiset instrumentit, erilaiset sähkö- ja lämpöjohdot sekä eräät mikrokirurgiset instrumentit. Sterilointia varten plasma muodostetaan vedestä ja vetyperoksidista, joka tuhoaa mikrobit ja niiden itiöt.

Laboratorion välineiden sterilointia varten käytössämme on kuumailmasterilointilaite, jota käytetään steriloitaessa esim. lasitavaraa, öljyjä sekä rasvoja. Kuumailmasterilointi on pitkäkestoinen ohjelma, jossa mikrobit tuhoutuvat palamalla korkeassa lämpötilassa.