Hyppää sisältöön

Suun hoito saattohoidossa

Saattohoitovaiheessa olevan potilaan kohdalla vähentynyt nesteiden nauttiminen sekä erilaiset lääkitykset ja sairaudet voivat aiheuttaa syljen erityksen vähentymistä ja sitä kautta kuivan suun tunnetta (lääketieteessä puhutaan termistä kserostomia).

Syljen erityksen vähentyessä potilas voi kokea suunsa kuivaksi, mikä jo itsessään on epämiellyttävä oire. Kuiva suu voi aiheuttaa puhe- ja nielemisvaikeuksia, makuaistin muutoksia, kielen ja limakalvojen kirvelyä ja kuivumista, suupielien haavaumia ja halkeamia, sieni-infektioita, hiivatulehduksia, pahanhajuista hengitystä ja pahaa makua suussa. Lisäksi hammasproteesien pitäminen voi vaikeutua, mikä puolestaan vaikeuttaa syömistä.

Suun kuivaminen voi tuoda mukanaan myös limakalvovaurioita, joka nostaa yleistä tulehdusriskiä ja aiheuttaa kipua. Niinpä suun hoidossa ongelmien ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää.

Kuivan suun hoito

Paras hoito kuivalle suulle on veden juominen, mikäli potilas siihen kykenee. Kuivaa suuta voi myös kostuttaa ja/tai huuhdella vedellä. Kostutuksen apuna voi käyttää apteekista saatavia sitruunatikkuja, suun hoitoon tarkoitettuja vaahtomuovi-tikkuja tai vaikkapa kostutettua sideharsotaitosta. Apuna voi käyttää myös kostuttavia voiteita ja geelejä tai tavallista ruokaöljyä suun limakalvoille annosteltuna. Myös jäämurskan tai –palojen imeskely voi auttaa.

Mikäli potilas kykenee, voi syljen eritystä edistää pureskelemalla purukumia tai imeskelemällä pastilleja.

Hampaiden ja hammasproteesien hoito

Hampaat pestään normaaliin tapaan kaksi kertaa vuorokaudessa (myös avustettuna mikäli potilas ei pysty suoriutumaan hampaanpesusta itsenäisesti) ja huulia rasvataan kuivamisen estämiseksi tarpeen mukaan. Mikäli potilas kokee hammastahnan aiheuttaman vaahdon ongelmallisena, on apteekeista saatavilla vaahtoamatonta hammastahnaa. Hampaiden harjaamisessa on hyvä käyttää pehmeätä hammasharjaa tai sähköhammasharjaa.

Hammasproteesit pestään pehmeällä proteesiharjalla ja proteesien pesuun tarkoitetulla aineella haaleassa vedessä. Hammasproteesit voi pestä myös astianpesuaineella (ei konetiskiaine) tai nestemäisellä saippualla. Pesun jälkeen proteesit huuhdellaan huolellisesti puhtaaksi pesuaineesta. Hammasproteesien pesuun ei suositella normaalia hammastahnaa, koska tahnan rakenne on liian karkea proteesien pinnalle. Tahnan hankaava vaikutus yhdessä harjan mekaanisen vaikutuksen kanssa voi vaurioittaa proteesin pintaa, jolloin sen pintaan tarttuvat bakteerit ja ruuan väriaineet helpommin.

Puhtaat proteesit säilytetään yön yli kuivana puhtaassa rasiassa. Puhtaalle ja kuivalle proteesin pinnalle suun bakteerit eivät tartu ja samalla saadaan aikaan lepotauko, joka on hyväksi suun limakalvoille. Proteesit voidaan ottaa pois suusta muutamaksi tunniksi myös päivällä, jotta sylki pääsee huuhtelemaan ja voitelemaan proteesin alla olevaa suun limakalvoa.

Tietyt ruuat ja juomat voivat aiheuttaa suun kipua

Happamien ja sokeria sisältävien ruokien (myös mausteiset ruuat) ja juomien nauttimista olisi hyvä välttää, sillä ne voivat aiheuttaa lisää kipua ja kirvelyä suun limakalvoille. Myös alkoholi (huomioi alkoholia sisältävä suuvesi), tupakka, kahvi ja tee saattavat aiheuttaa joillekin potilaille suun kipua ja kirvelyä.

Nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää sen, että sitä mistä potilas itse kokee saavansa helpotusta kuivan suun oireisiin, voi kokeilla.

Suun infektiot

Erilaiset suun infektiot voivat aiheuttaa potilaalle kipua, näistä yleisin on sieni-infektio. Sieni-infektion oireina voivat olla mm. pahanhajuinen hengitys, suun kirvely, polttelu, punoitus ja aristus, suupielten haavaumat ja kielen päällä näkyvä valkoinen kate. Lisäksi kielen keskiviivassa voi näkyä rihmanystyjen pienentymistä eli atrofiaa.

Sieni-infektion hoitoon käytetään paikallishoitoaineita (esim. Pimafucin-tipat® tai Daktarin-geeli ®), joita tulee käyttää riittävän usein ja tarpeeksi pitkään (viikkoja). Usein hoitona tarvitaan myös suun kautta otettavaa, lääkärin määräämää sieni-infektion hoitoon tarkoitettua lääkitystä. Tässäkin tilanteessa hampaiden ja suun tehokas puhdistus (hampaiden harjaus, hammasvälien ja kielen puhdistus) kaksi kertaa vuorokaudessa on tärkeää. Olennaista on myös muistaa hammasproteesien puhdistuksen tehostaminen.

Mikäli potilaalle aloitetaan suun kautta otettava sienilääkitys, niin käytössä olevat hammasproteesit tulisi lähettää hammasteknikolle keittopohjausta varten – vain tällä tavalla saadaan sieni-infektio pois myös hammasproteesista. 

Suun huuhtelu ruokailujen jälkeen ja haavaumien hoito on osa hyvää suun perushoitoa. Muut suun tulehdukset hoidetaan infektion aiheuttajan mukaan näiden hoitoon käytettävillä lääkkeillä.

Mikäli syöminen ja juominen on kovin kivuliasta, voi erilaisista puudute-suihkeista tai –geeleistä olla apua. Jotkut kokevat kamomilla-teen rauhoittavan limakalvoja, joten sitä voi kokeilla halutessaan. Usein kipeän suun hoidossa joudutaan kuitenkin käyttämään morfiinin kaltaisia vahvoja kipulääkkeitä.