Hyppää sisältöön

Raskaudenehkäisy synnytyksen jälkeen

Naisen keho palautuu raskaudesta muutaman viikon kuluessa, ja tämä tarkoittaa mahdollisesti myös hedelmällisyyden palautumista raskautta edeltävään tilaan. Uuden raskauden alkaminen voi siis tilanteesta riippuen olla mahdollista jo muutaman viikon kuluttua. Monet suomalaiset perheet toivovat usein kuitenkin hieman väliä lapsiensa syntymäaikoihin. Tästä syystä raskaudenehkäisyasioita ei synnytyksen jälkeen kannata täysin unohtaa.

Kondomin käyttö on hyvä ehkäisymenetelmä ennen jälkitarkastusta ja sitä suositellaan käytettäväksi myös imetyksen aikana. Imetys antaa 98 % suojan uutta raskautta vastaan vain, mikäli imetys on säännöllistä ja imetys tapahtuu vähintään 4 tunnin (yöllä 6 h) välein, lapsi ei saa mitään lisäravintoa, äidin kuukautiset eivät ole alkaneet ja synnytyksestä on aikaa enintään 6 kuukautta. Mikäli näistä poiketaan, uuden raskauden mahdollisuus kasvaa merkittävästi.

Jälkitarkastuksessa voi keskustella muista sopivista ehkäisyvaihtoehdoista. Imetyksen aikana sopivia ehkäisymenetelmiä kondomin lisäksi ovat kupari- tai hormonikierukka, minipillerit ja ehkäisykapseli. Imettävä äiti voi käyttää yhdistelmäehkäisyvalmisteita noin kuuden kuukauden kuluttua synnytyksestä. Mikäli äiti ei imetä, kaikki ehkäisyvaihtoehdot ovat käytettävissä.

Hormonaalista jälkiehkäisyä on mahdollisuus käyttää imetysaikana. Tällöin pidetään kuitenkin kahdeksan tunnin tauko imetyksessä. Reseptivapaita pillereitä saa apteekista. Jälkiehkäisytabletit on otettava 12—72 tunnin kuluessa yhdynnästä, mikäli ehkäisyn käytössä on ollut yhdynnän aikana puutteita tai ongelmia.