Hyppää sisältöön

Synnytyksen jälkeinen ihokontakti

Synnytyksen jälkeen vauva annetaan äidin rinnalle lepäämään. Vauva säilyy lämpimänä ja rauhoittuu. Hän tuntee olonsa turvalliseksi tutun tuoksun, maun ja äänten lähellä ja verensokeritaso pysyy parempana.

Noin tunnin kuluessa synnytyksestä vauva kiinnostuu etsimään rintaa.
-    Nostaa ja kääntelee päätään,
-    Etsii käsillään ja katseellaan rinnanpäätä
-    Hamuilee ja maiskuttelee suullaan
-    Ryömii rinnan suuntaan
-    Haukkaa rinnan suuhunsa ja aloittaa imemisen.
Tarvittaessa vauva voidaan auttaa tässä prosessissa. Vauvan annetaan imeä rinnalla niin kauan kuin hän haluaa. Äidinmaidosta ja iholta vauva saa myös tärkeitä suojabakteereita.


Vauvan antama stimulaatio äidin iholle ja rinnan imeminen saavat äidin elimistön tuottamaan runsaasti oksitosiini-hormonia. Tämä tehostaa kohdun supistumista, saa maidon herumaan rinnoista ja vahvistaa äidin rakastumista vauvaan. Oksitosiinilla on myös äitiä rentouttava ja rauhoittava vaikutus.

Äidin käydessä välillä suihkussa, isä voi halutessaan pitää vauvaa sylissä ihollaan. Suosittelemme vauvan ja äidin lähekkäin ja ihokkain olon jatkamista myös vuodeosastolla.

Ero äidistä altistaa synnynnäisen vaaran varoitusjärjestelmän käynnistymiselle.  Tällöin vauva voi tuntea turvattomuutta, kylmää, nälkää tai kipua. Vauva on jännittynyt, taisteluvalmis ja itkee enemmän. Tämä on energiaa kuluttava tila. Ihokontakti, äidin / isän kanssa lähekkäin olo ja imetys tukevat vauvan rauhoittumisjärjestelmää. Vauva tuntee lämpöä, mielihyvää, kylläisyyden ja turvallisuuden tunnetta. Tämä on energiaa säästävä ja hyvinvointia lisäävä olotila.