Hyppää sisältöön

Aistit huomioon - pienillä tekijöillä suuria vaikutuksia

Ympäristössä käytetään aktiivisesti hyödyksi taidetta, musiikkia ja käsityötä.  Kuviin liittyvät mielikuvat on oltava positiivisia niin omaisen, potilaan kuin hoitajan mielestä. Mallinnuksessa käytettiin printtitarraa, joka näkyy potilaan omaisille ja hoitohenkilöstölle. "Sinä merkitset, koska olet juuri Sinä " on käännös Dame Sicely Saundersin (brittiläinen saattohoito-ajattelun luoja) periaatteesta tehdä kuolevan potilaan hoitotyötä yksilölähtöisesti, tarpeen- ja oireenmukaisesti hoitaen.

Vuodevaatteet, torkkupeitteet, verhot jne. valitaan suunniteltujen värisävyjen mukaan, mieluiten yksivärisinä. Suorat verhot ikkunan sivuilla ja peittävät seinäpintaa ja mahdollisesti siellä olevia putkistoja.

Taulut voivat olla sävymaailmaan soveltuvia ja aiheiltaan erilaisia, joita voidaan vaihdella potilaan toiveen mukaisesti. Musiikkia voidaan soittaa joko internet-yhteyden kautta älytelevisiosta, tablettitietokoneelta tai cd-soittimilla.

Tilailluusiota voidaan luoda fototapetin ja maalausten avulla sekä käyttämällä vaaleita sävyjä seinäpinnoilla ja pieniä tehostevärialueita.  Peilin avulla voi myös luoda tilailluusion. Saattohoitohuoneessa on hyvin tarkkaan harkittava, mihin peilin sijoittaa. Ikkunanäkymän tulisi olla luontoon ja vapaata tilaa saisi olla ikkunan takana. Mikäli saattohoitohuoneessa on lämmityspattereita, ne kätketään ritilöinnillä. Näin saadaan tilaan myös ikkunalauta helposti. Hoitotarvikkeet sijoitetaan säilytysrasioihin myös lipastoon laitettaessa tai pieniin, kauniisiin pöydälle sijoitettaviin laatikkoihin /säilytysrasioihin. Ne voivat olla punosta muistuttavaa muovia tai metallia. Pääasia, että ovat puhdistettavia ja kätkevät erilaisia irtoesineitä/tarvikkeita. Seinähyllylle sijoitetaan pieniä huoneen värimaailmaan sopivia lasiesineitä, esim. tuikkukynttilöille tarkoitettuja pieniä lasilyhtyjä. Näiden tarkoitus on tuoda tilaan elävyyttä. Led-tuikun sinne voi toki sijoittaa.