Hyppää sisältöön

Ummetus

Ummetuksesta puhutaan, kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos ulostus on niin kiinteää tai kovaa, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Ummetus on kivulias tila ja se haittaa jokapäiväistä elämää.

Vahvat kipulääkkkeet aiheuttavat ummetusta lähes jokaiselle ihmiselle. Muita samantyyppisesti vaikuttavia lääkkeitä voivat olla jotkin sydänlääkkeet, psyyken lääkkeet, eräät Parkinsonin taudin lääkkeet, rautavalmisteet ja nesteenpoistolääkkeet (diureetit). Lisäksi ravitsemuksen niukkuus, vähäinen juominen ja liikkuminen hidastavat suolen toimintaa. Joskus ummetukseen saattaa liittyä niin sanottua ohivuotoripulia, jolloin kiinteän ulostemassan ohi valuu nestemäistä ulostetta. Joskus ohivuotoripulia erehdytään hoitamaan ripulilääkkeillä ja näin ollen pahentamaan ummetusta entisestään. Potilas voi kärsiä ummetuksesta, vaikkei hän ei enää söisi paljon. Tämä johtuu siitä, että ulostetta muodostuu joka tapauksessa maha-suolikanavan eritteistä, bakteerimassasta ja suolen epiteelisoluista.

Ummetusta tulisi ennaltaehkäistä ja hoitaa aktiivisesti. Suolen toiminnasta on hyvä pitää kirjaa ja tarvittaessa ummetusta tulee hoitaa lääkkeellisesti.  Hoitona suositellaan käytettävän ulostetta pehmentäviä ja suolen toimintaa vilkastuttavia ummetuslääkkeitä.