Hyppää sisältöön

WC ja kylpyhuonetilan suunnittelu

Wc ja kylpyhuone suunnitellaan erilaiset toimintakykyisyyden asteet huomioiden. Tästä syystä kylpyhuonekalusteet valitaan harkiten, jotta tilaa jää riittävästi keskialueelle.

Suihkuun on päästävä itsenäisesti, esimerkiksi rollaattorin avulla, suihkupyörätuolilla tai suihkusängyllä. Myös avustajalle on oltava tilaa.

Mikäli henkilöllä on toimintakykyä itsenäiseen istumiseen, käytetään tukikahvoja. Seinällä on suihkutukikahva ja suihkun voi sijoittaa kahteen eri korkeuteen. Seinällä on myös käännettävä suihkutuoli, jossa voi istua myös kuivautuessa.

Wc-istuin voidaan varustaa sähkösäätöisellä korkeudensäädöllä sekä tukikahvoilla. Sen ympärillä on takana ja sivuilla tilaa avustavalle henkilölle.

WC-tasoallas on alta avoin, jolloin sen käyttö pyörätuolissa on mahdollista ja kääntösäde tilassa täyttää vaatimukset. Altaan yllä on kulmapeilikaappi tarvikkeiden säilytystä varten.  Sivussa on seinäkaappi ja pyyhekoukut.

Ikkuna ylhäällä, vaakasuuntaisesti sijoitettuna mahdollistaa luonnon näkemisen paljastamatta ihmistä.

Väreinä käytetään valkoista perusväriä wc-kalusteissa ja seinäpinnoille valitaan väriyhdistelmän sävyjä. Lattia on yksivärinen luistamaton kostean tilan muovimatto tai laatta. Katto on koristemaalattu tai valkoinen. Väriä tuodaan kasvilla ja tekstiileillä sekä seinäkaapilla.

Kylpyhuone
Pohjapiirros